DÜNYA HAVACILIĞI
Leonardo da Vinci
1452-1529 yılında uçma mekanizmaları ile ilgili olarak yazdığı eserde; insanın mekanik bir araç olmadan uçamayacağını ileri sürerek, kuşların uçuşlarını incelemiş ve uçuşla anatomileri arasındaki bağıntıyı ortaya koymaya çalışmıştır.Bu yoldan hareket ederek kuşa benzeyen bir uçan makine tasarımı yapmıştır. Tasarımları arasında bu gün kü helikopterlere ve paraşüte benzer araçlar da vardır.
Düşten Bilime Geçiş İlk Uçan Makina Tasarımı
Balon Çağı:
Havadan hafif araçların göklere yükselmesi ilk defa Fransa'da gerçekleşebilmiştir. Joseph
ve Etienne Montgolfier kardeşler 5 Haziran 1783 günü Annonay şehir meydanında bezden dikilmiş olup,kağıtla kaplanan bir balonu uçurmuşlardır. Balonun altındaki sepette yakılan ateşin ısıttığı hafiflemiş hava balonu uçurmuş ve onu 1500 metreye kadar yükseltmiştir. Bundan sonra havadan hafif olan hidrojen gazı ile doldurulmuş olan balonlarda ortaya çıkmıştır.Tayyarenin ortaya çıkmasından sonra balonculuk giderek önemini kaybetmiştir.
Balon Çağı Yerden Yükselişe Doğru
Wright kardeşler:
14 Aralıkta yaptıkları bir denemeden sonra "The Flyer" (uçucu) adını koydukları tayyarelerinin 17 Aralık 1903’te dört uçuş yapması ile tayyarecilikte bir temel taşı atılmış oldu. Tayyare iki pervaneliydi. Pilotla birlikte ağırlığı 335 kg.dı. Bu uçuşun beş tane görgü şahidi vardır. Orwille birinci denemede 12 saniye uçtu.O günkü son denemesinde ise, bu süre 59 saniyeye çıkmıştı ve 280 metrelik bir mesafeye uçmuştu.Daha sonra tayyarelerini geliştirdiler ve 1904 yılında uçağa havada dönüşler yaptırarak, geri dönmek suretiyle kalktıkları noktaya inmeyi başarmışlardı.
İlk on Yılın Önemli Uçakları Motorlu Uçuşların Başlanğıcı
Rekor Uçuşlar:
Havadan ilk yakıt ikmali 27.6.1923 te Yzb. L. H. Smith ve Tğm. J. P.Richter tarafından San Diego da gerçekleştirildi. İlk dünya turu 6 nisan ve 28 eylül 1924 tarihleri arasında Tğm .
L . H.Smith ve Tğm . E. Nelson’ un komutaları altındaki ekiplerce uçurulan “Chicago” ve “New Orleans” adlı Douglas DWC tipi uçaklarla gerçekleştirildi.
Rekor Uçuşlar Rekor Uçuşlar
Birinci Dünya Savaşı:
1.Dünya Savaşı başlangıcında tabanca ve tüfek ile hava muharebesine giren pilotlar, daha sonra uçaklara monte edilen makineli tüfeklerle savaştılar. Uçağına ilk kez pervane arasından ateş eden makineli tüfek monte eden Fransız pilot Roland Garros'tur. Savaş sırasında pilotlar birbirlerine üstünlük sağlayabilmek için hava muharebelerinde değişik taktik ve manevralar uygulamaktaydılar.
Helikopter (Dikey Kalkış) BirinciDünya savaşı