YAĞMUR NEDİR?
Dünyamızdaki sular buharlaşarak atmosferin üstüne doğru su buharı halinde çıkarlar. Bu tanecikler yukarıda soğuk havayla karşılaşınca soğuyarak bulutları oluştururlar. Ne kadar çok nem yüklü tanecik soğuşursa o kadar yoğun bulutlar oluşur.Her bulutun hava şartlarına göre belli bir doyuma ulaşma noktası vardır. Devamlı yukarıya doğru çıkan ve yukarıda soğuşan tanecikler bulutların yoğunluğunu artırarak, bulutların doyma noktasına ulaşmasını sağlar ve yağmur yağar.
Doyma noktasına ulaşılmasını sağlayan nemlilik hava ve iklim şartları bakımından çok önemlidir. Her şeyden önce yağışların kaynağıdır. Nemlilik 3 grupta toplanır.
1 )Mutlak Nem
2 )Max. Nem(Doyma Miktarı)
3 )Bağıl Nem
MUTLAK NEM
1 m3 hava içinde bulunan nemin gr olarak ağırlığına denir. Su buharının miktarı hacim itibariyle hiçbir zaman havanın % 4’ünü aşmaz. Buharlaşma yüzeyi ve sıcaklık mutlak neme etki ederler.
MAX.NEM(DOYMA MİKTARI)
Belirli bir sıcaklık ve basınç altında 1 m3 havanın taşıyabileceği en fazla nem miktarına denir. Sıcaklık arttıkça havanın hacmi genişler ve alabileceği nem miktarı artar. Hava soğuduğunda ise hacmi daralır ve alabileceği nem azalır. Mesela -20 derecede 1,1gr/m3 nem taşıyabilen hava 15 derecede 12,85 gr/m3 nem taşıyabilir.
Bağıl Nem
Belirli bir sıcaklıktaki hava kütlesinin içinde bulunan nem miktarının , o sıcaklıkta alabileceği en fazla nem miktarına oranıdır.Bağıl nem havanın neme doyma oranını veya nem açığını verir.Mutlak nemi,max. neme bölüp, yüzle çarparsak bağıl nemin yüzdesini bulmuş oluruz.
Hazırlayan: Deniz Giray
YelkenOkulu.com