MOTOR BAKIMI
Boeing, teknik bakım üniteleri ile işletmeciler için muhtemel hatalar ve bu hataların etkilerini azaltmak için bir dizi yöntemler geliştirdi.
Havacılık endüstrisi uzmanları, çok motorlu uçaklarda teknik bakımdan kaynaklanan arızaları en aza indirmek için ; alanında uzmanlaşmış teknisyen,işletmeci ve planlama departmanları ile bir araya geldiler.Ancak motorlarındaki hataların devam etmesi üzerine Boeing,teknik bakım üniteleri ile işletmeciler için yapılması muhtemel hatalar ve bu hataların etkilerini azaltmak için bir dizi yöntemler geliştirmiştir.
Uçak motorlarının bakımının aynı kişi yada grup tarafından yapılması, potansiyel bir hatayı oluştururken, motor çekişinde olası bir güç kaybına neden olur.Boeing uzun bir süredir operatörlerin uçak motorlarını programlı bakımdan geçirdiklerini açıklamıştı.Boeing çok motorlu uçağın teknik bakımının bir olayın ardından hızlı bir şekilde sağlanamayacağından farklı teknisyenlerin her motor üzerinde ayrı ayrı dikkatli bir inceleme sürdürmesi gerektiğini vurguladı.Bu incelemede;çok fazla gerekli olmayan yeni bir kontrol veya sistemlerin çalışmasını inceleme fırsatı sağlayacak.
Motor ile ilgili olan problemleri yada çift motor bakım hatasından kaynaklanan thrust-ileri çekme hareketindeki güç kaybını engellemek, aşağıdaki maddeleri inceleyerek mümkün olacaktır.
1- Çok motorlu uçaklarda teknik bakım hata örnekleri.
2- Hataların nedenleri.
3- Çok motorlularda bakım hatalarını engelleme yöntemleri.
ÇOK MOTORLU UÇAKLARIN TEKNİK BAKIM HATA ÖRNEKLERİ
Motorla ilgili olan birçok problemin çok motorlu uçakların bakımdan geçtikten sonra meydana geldiği bildirilmiştir. Aşağıdaki örnekler problemlerin çeşitleri hakkında sizleri bilgi sahibi yapacaktır. Her örnekte; uçağın uçuş esnasında en az tek motoru susmuş veya birden çok motorda problem yaşanmıştır.
Bahamalar’da Nassau’ya inmek üzere alçalışa giden bir L 2022’in iki numaralı motorunun yakıt basıncını kaybetmesi üzerine ekip motoru susturmuş. Florida Miami’ye divert etmiştir. Miami’ye giderken 1 numaralı ve 3 numaralı motor da susmuş, ancak okyanusun 3800 ft üzerinde ekip 2 numaralı motoru çalıştırmayı başarmıştır. Motordaki ana chip detektörlerin iyi kapanmadığı ve yağın sızmasına neden olduğu belirtilmiştir.
Roma’ya yaklaşan bir B-737 200’ün dört motorundan ikisi yağ sıkıntısı sebebiyle susunca, iki motorla inmek zorunda kalmıştı. Motorların yağsızlık sonucu susmasına her iki yağ filtresinin de düzgün yerleştirilmemesine neden olmuştur.
San Francisco’dan kalkan bir B-747-100 yeterli r/min. yeterli motorlu gücüne ulaşamadığından ekip kalkıştan vazgeçmişti. Yapılan araştırmalar, takatin throttles’ta kesildiğini gösterdi. Bu’da uçağın kalkış gücüne ulaşmasını engellemişti.
BA-e 146 tipinde ise; yağ seviyesindeki düşme ikazı, uçuş ekibini tek motorlarını idle’da çalışmaya zorlamıştı. Uçuş ekibi kalan motorun ileri itme gücünü thrust’ını arttırmış ve en yakın havaalanına divert etmiştir. İncelemeler dört motordan üçünün chip desteklerinin iyi şekilde kapanmamış olduğu motorlardan yağın sızma yaptığı ortaya çıkmıştı. Uçağın bakımından yeni çıkmış ve kendi havaalanına dönmekte olduğu kaydedildi.
Tırmanış sırasında her iki motordan da gelen düşük yağ seviyesi ikazı 737-400’ün emergency iniş yapmasına sebep olmuştu. Yapılan araştırmalar sonucunda her iki motorunda dişli kutusundaki manuel çevirme takımının eksik olduğu ve motordaki yağın sızmasına sebep olduğu belirlendi.
Yağın yetmemesi sebebiyle alçalma halindeki 747-100’ün 2 numaralı motoru susarken yine aynı sebepten ötürü, inişten sekiz dakika önce 3 numaralı motorsa devre dışı kalmıştı. İncelemeler, orta yağ filtresinin düzgün yerleştirmemesini neden olarak göstermişti.